Son yıllarda sağlık turizmi hızla gelişmesine rağmen ülkemizde sağlık turizminin planlanması, denetlenmesi ve organizasyonu ile ilgili net bir resmi bir merci yoktu.
Bugüne kadar sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri ve birçok resmi kurum ve bakanlıklar arasında gidip gelen ve tartışılan sağlık turizminin nihayet resmi muhatabı belli oldu.
Sağlık Bakanlığı’nın yeni teşkilat kanunu ile (Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname KHK/663) Sağlık Turizmi ile ilgili iş ve işlemler, kurumlar arası koordinasyon ve sağlık turizminin geliştirilmesi Sağlık Bakanlığı’nın görev alanı ve yetkisine verildi.
Bu kanuna dayanarak Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı kuruldu.
Bir süreden beri sağlık turizmi koordinatörü olarak görev yapan, özel sektörde uzun yıllar çalışmış ve sağlık turizmi sektörünün çok yakından tanıdığı Dr. Dursun AYDIN, Daire Başkanı olarak atandı.
21/06/2012 tarih 12023 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüğe giren sağlık hizmetleri genel müdürlüğümüzün görev ve yetkisi ile ilgili yönerge yayınlanmıştır.
Yönergeye göre Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı’nın görevleri şöyle sıralanır:
Sağlık turizmi ve turistin sağlığı ile ilgili hizmetleri planlamak, gerekli izinleri vermek,
Sağlık turizmi ile ilgili iş ve işlemleri ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak yürütmek,
Yaşlı ve engelli turizmi ve termal turizmi ile ilgili kaplıcaları, içme merkezlerini ve iklim kür merkezlerinin (Klimaterapi merkezlerini) sağlık turizmi açısından izlemek ve değerlendirmek,
Yurt dışından ülkemize tedavi amaçlı gelecek hastaların sağlık turizmi açısından kabul kriterlerini oluşturmak ve bu hastaların talep ve şikâyetlerini incelemek,
Sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamındaki hastalara gerektiğinde yardım ve danışmanlık hizmetlerini sunmak ve kayıtlarını tutmak,
Sağlık serbest bölgeleri ile buralarda sunulacak sağlık hizmetlerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek,
Sağlık alanında ikili işbirliği kapsamında ülkemize gelen ve tedavisi uygun görülen hastalara ilişkin işlemleri planlamak ve koordine etmek,
Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Sağlık turizmi açısından ülkemiz, sunduğu kaliteli hizmeti, özel sağlık kuruluşları, kamu hastaneleri ve üniversiteleri ile ayrıca son yıllarda hızla gelişen termal tesislerimiz ile dünyada çok önemli bir sağlık turizmi destinasyonu olmuştur.
Sağlık Bakanlığı bu yeni oluşumla sektörün önünü açmıştır. Yasal düzenlemeler ve mevzuat çalışmaları hızlanacaktır. Sağlık turizminin geliştirilmesi ve sürdürülebilir olması, uluslararası standartlarda kaliteli hizmet, kalifiye insan kaynağı ve iyi bir denetime bağlık olacaktır.
Ülkemizde sunulan sağlık hizmetleri ile ilgili şikâyet prosedürleri sağlık turizmi için gelen yabancı hasalar içinde geçerlidir. Diğer bir deyiş ile yabancı bir hasta şikâyet için 184 hattını 4 dilde (Almanca, İngilizce, Rusça ve Arapça) 7/24 arayabilir ve hasta haklarına başvurabilir.