Sağlık Turizmi  Açısından Yabancı Doktorlar

“Turistler ve tedavi için gelen yabancılar artık yabancı  doktorlara emanet”

        Sağlık  Turizmi dünyada ve Türkiye’de en hızlı gelişen bir endüstri olmuştur. Sağlık  Turizmi ülkeye ekonomik getirisi, sosyal siyasal getirisi, bilgi transferi  açısından değerlendirilmesi gerekir.

Sağlık Turizmi Açısından Yabancı Doktorlar
  “Turistler ve tedavi için gelen yabancılar artık yabancı  doktorlara emanet”

       Sağlık Turizmi  dünyada ve Türkiye’de en hızlı gelişen bir endüstri olmuştur.  Sağlık Turizmi ülkeye ekonomik getirisi,  sosyal siyasal getirisi, bilgi transferi açısından değerlendirilmesi gerekir.  Sağlık dönüşüm programıyla ülkemizde sağlık hizmeti sunumu çok ileri  standartlara ulaşmış, hatta birçok Batı ülkelerinin kalitesini bile geçmiştir.  Bugün ülkemiz, çevresindeki bir milyara yakın nüfusa sağlık hizmeti sunabilecek  bir cazibe merkezi olmuştur.
  Dünyada -5-6 bölge Sağlık Turizminde öne çıkmıştır. Bunun  temelde 4 sebebi vardır:

Yüksek kalitede sağlık hizmetinin verilmesi.
  Bu ülkelerin Sağlık Turizmini önemli bir politika haline  getirmiş olmaları ve teşvikler vermeleri.
  Yabancı hekim çalıştırmaları, özellikle batıdan beyin göçü  almaları. (Ürdün, Malezya, Hindistan vb)
  Diğer ülkelere göre daha ucuz sağlık hizmeti sunuyor  olmaları.
  Ülkemizde  Sağlık Turizmini geliştirmek, özel sağlık sektörünün insan kaynağı yönünden  önünü açmak istiyor isek, ülkemizi Sağlık Turizminde en önemli destinasyonlar  arasına sokmak ve yılda ekonomimize 10 milyar USD’den daha fazla döviz girdisi  sağlamak istiyorsak yabancı doktorlar ülkemizde sağlık turizmi sunan  hastanelerde çalışabilmeli.

       Yabancı doktor çalıştırılmasının özel sağlık  sektöründe Sağlık Turizmi ve turistin sağlığı açısından önemini şöyle  sıralayabiliriz:

Planlamaya dahil olmadığı için yatırımcı istediği kadar  yabancı doktoru yurtdışından getirip çalıştırabilir.(yatırımcının önündeki  engel artık kalkmıştır.)
  Batıdan çok başarılı ve ünlü doktorları ülkemizdeki özel  hastanelere getirip çalıştırarak pazardaki tanınırlığımızı ve gücünü  artırabilir.
  Türkiye’de eğitim almış Tıp Fakültelerimizden mezun olan 3-4  bin hekim Türkiye’de  çalışma fırsatı  bulacaktırlar. (Bunların büyük bir bölümü Türkiye’de kaçak çalışıyorlardı)
  Avrupa Birliği uygulamalarına uyum sağlamış olacağız. Batıda  birçok ülkede hekimin ırkına, dinine değil bilgisine bakılır.
  Hipokrat Yemininde hekimin bilgisi ve tüm insanlığa sağlık  hizmeti sunumu vardır. Hipokrat Yemini felsefesine göre; hekimlik milliyete  göre değerlendirilemez. Hekimlik evrenseldir.
  Yıllık 30 milyonu aşan turist ülkemizde hastalandığında,  karşısında akıcı İngilizce bilen doktor ve hemşire bulabilecektir.
  Yabancı sermaye Türkiye’ye yatırım yapmak istediğinde, kendi  hekimini getirebilecek ve böylece ülkemize hem yabancı sermaye girişi hem de  beyin göçü olacaktır.
  Yabancı doktor, özel sektörde çalışacaktır. Özel sektörün,  ülkemizde yurtdışından gelen hastaların ve turistlerin yararına olan bu  gelişmeyi, özel sağlık sektörü de memnuniyetle karşılayacaktır.
  9.  Yabancı sigortalar turistlerin acil sağlık  hizmetini sunmak için kendi doktorunu getirip sahillerde ve otellerde  çalıştırabilecek.(500 yataktan fazla yatağı olan oteller yasal olarak  bünyesinde doktor çalıştırmak ve otelde sağlık birimi açmak zorundadır.)  

        Bu yasal  düzenleme doktor sayımızın azlığı problemini çözmeyecektir ancak, Sağlık  Turizminin gelişmesine ve özel sağlık sektörünün problemlerine ciddi bir çözüm  olacaktır. Yabancı doktor ve hemşireler kamu hastanelerinde çalışamayacağı için  ülke sathına yayılması ve genel olarak bizim vatandaşımıza hizmet vermesi söz  konusu olmayacaktır. Yabancı hekim ve hemşireler yıllık gelen 30 milyon turiste  ve tedavi için gelen yabancılara sağlık hizmeti verecektir.

        Fakat  yurtdışından gelecek doktorlar Türkiye Tıp Fakültelerinden mezun veya sıkı bir  değerlendirme sonunda YÖK’ten denklik almış hekimler olmalıdır. Burada iş YÖK’e  düşmektedir ve Bakanlık, sahada izin almış, denkliğini tamamlamış hekim ve  hemşireleri iyi denetlemelidir.

        Sağlık Turizminin  gelişmemesi için artık önümüzde bahane ve engel kalmamıştır. Zaman çalışma  zamanıdır. Sağlık Turizmi Derneği olarak biz Sağlık Turizminin gelişmesi için  alınan bu kararı alkışlıyoruz. Sektöre hayırlı olmasını diliyoruz.

 Sağlık  Turizmi Derneği
  Yönetim Kurulu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir