Türkiye Sağlık Turizminde Bölgesel Güç Oluyor.
Sağlık turizmi yatırımlarının önü açılıyor, yeni dev sağlık turizmi yatırımları, klinik konukevi, sağlıklı yaşam tesisleri ve geriatrik tedavi merkezleri yolda. Sağlık turizmi Türkiye de baş döndürücü hızla gelişmeye devam ediyor.
Sağlık bakanlığı geçen haftalarda kamu hastanelerde sağlık turizmi ile ilgili bir dizi düzenlemelere gitmişti.
Ülkemize gelen turistlere ve yabacı hastalara yönelik olarak acil çağrı merkezi 112 ve hasta şikâyet hattı 184 de yabacı dilde gelen çağrılara cevap verecek tercümanlar başlatmıştı.
Sağlık dönüşüm programı ile Türk sağlık sistemi dünyada gıpta ile izlenmeye başlamış, halkımız sağlıkta ülke tarihinin en parlak dönemini, yaşamaya başlamıştır.
Artık sağlık hizmeti için yurt dışına gidiş neredeyse sıfıra düşmüş ve yurt dışına tedavi için gitmek bir gurur olmaktan çıkmıştır.
Başta çevremizdeki ülkeler olmak üzere Amerika ve Avrupa ülkeleri ülkemizdeki bu kaliteli sağlık hizmetinden faydalanmak için akın akın Türkiye ye gelmeye başlamıştır.
SAĞLIK TURİZMİ ALANINDA ÖZEL SAĞLIK SEKTÖRU YATIRIMLARININ ÖNÜ AÇILIYOR
Sağlık turizminde ki bu gelişmeyi gören Sağlık Bakanlığı bünyesinde sağlık turizmi koordinatörlüğü kurmuş, bir dizi çalışmalara başlamış ve mevzuatta gerekli düzenlemeleri yapmaya başlamıştır.
Sağlık turizminde çığır açacak bir yasal düzenleme yapmış ve 24 Haziran 2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. Özel hastaneler yönetmeliğinde yapılan bu değişiklikle sağlık turizminde adeta bir çığır açılmış yeni yatırımların önü açılmıştır.
Sağlık turizmi ile ilgili yayınlanan yönetmelikte yeni bir kavram olarak Ağız ve diş hastanesi, Geriatrik tedavi merkezi ve klinik konukevi yeni yatırım alanı olarak özel sağlık sektörünün gündemine girmiştir.
KLİNİK KONUKEVİ
Özellikle klinik konukevi ile yatak sayısını artırmak isteyen önü tıkanmış özel hastanelerin önü tekrar açılıyor.
Bu yeni tanımlanan klinik konukevi aynı ildeki herhangi bir özel hastaneye bağlı olarak hastanenin fiziki özelliklerini taşımak şartıyla kurulup, mevcut doktor kadrosunu kullanarak açılabilecektir.
Bu yeni uygulama ile hastane yatakları daha verimli kullanılabilecek örneğin koroner bypass ameliyatı olan hasta 3-4 gün sonra hastanenin klinik konukevine sevk edilerek kalan tedavisi ve rehabilitasyonuna burada devam edilebilecek.
Böylece hastanenin yatağı boşalmış ve buraya yeni bir ameliyat hastasını alabilme imkânına kavuşulmuştur. Hastane zaten bu hasta için SGK dan paket ücret almıştı, SGK için hastanın yatış gün sayısı önemli değildi. Bu uygulama özellikle yurt dışından gelen hastalar için çok önem arz ediyor. Çünkü bu hastalar 1 aya kadar uzun süre hastanede kalması gerekebilecek, kontrol ve rehabilitasyonuna burada devam edilebilecektir.
GERİATRİK TEDAVİ MERKEZİ
Geriatrik tedavi merkezi; Yaşlılıkta gelişen hastalıkların tanı ve tedavisi veya rehabilitasyonu için bakım hizmetleriyle birlikte sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşlarıdır.
Bu yeni tanımlanan sağlık kuruluşu ile yaşlı turizmin yanı sıra kendi yaşlı vatandaşlarımıza da çok farklı bir ortamda yaşlılara sağlık ve bakım hizmetleri sunulabilecektir.
SAĞLIKLI YAŞAM TESİSLERİ HAYATA GEÇİRİLİYOR
Böylece sağlık turizminin en önemli bileşeni olan yaşlı turizminde dünyaya örnek olabilecek yeni bir model ülkemizde hızla gelişecektir. Bu kuruluşun kadro ve kapasitesi bakanlıkla yapılan planlama çerçevesinde ayrıca belirlenecek veya mevcut bir hastaneye bağımlı olarak kendi kapasitesi dahilinde kurulabilecektir.
Bu yönetmelik değişikliği ile Turizm bölgelerinde ve Konaklama tesislerinde açılacak sağlık kuruluşları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte ruhsatlandırılıp denetlenecek olup sadece sağlık turizmine hizmet verecektir. Bu kapsamda kurulan sağlık tesisleri sağlıklı yaşam tesisi olarak adlandırılacak olup yatak kapasitesi ve kadro açısından esnek planlama kapsamında sağlık bakanlığı tarafından belirlenecektir.
Örneğin; Antalya da beş yıldızlı konaklama tesisi olan bir tatil köyü bünyesinde bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, bir diyaliz merkezi bir geriatrik tedavi merkezi hatta birde kardiyovaskuler cerrahi ile ilgili hastane açılıp birlikte işletilebilecektir.
Ancak bu sağlık kuruluşundan bu konaklama tesisinde kalan yabancı hastalar faydalanabilecektir. Şayet bu sağlık turizmine yönelik kurulan sağlıklı yaşam tesislerinde bu konaklama tesisinde konaklamayan kişilere de sağlık hizmeti sunulacak olursa bakanlıkça ayrıca değerlendirilecektir.
OTELLERE SAĞLIK BİRİMİ KURULMASI ZORUNLU HALE GELİYOR
Bu yeni mevzuat düzenlemesiyle en önemli değişiklik turizm sağlığı kapsamında konaklama tesislerinde sunulan acil sağlık hizmetleri ve sağlık birimleri hakkındaki düzenlemeler oldu. Bu düzenleme ile beş yüz yatak kapasite üzerindeki otellerde sağlık birimi kurulup işletilmesi şartı getirildi. Bu sağlık birimleri muayenehane şartlarını taşıyacak olup herhangi bir sağlık kuruluşuna bağlı veya müstakilken açılabilecektir. Bu sağlık birimlerinde sadece otelde konaklayanlara acil sağlık hizmetleri, muayene ve sevk işlemleri yapılabilecektir. Bu sağlık birimleri yıllardır ruhsatsız ve kaçak olarak işletiliyor ve bilgiler kayıt altına alınamıyor, turizm bölgelerinden çok sayıda şikâyetler geliyordu. Bu düzenleme ile her şey kayıt altına alınacak çalışan doktor ve hemşire çalışma izin belgesi düzenletecektir.
Sonuç olarak Türkiye gerçekten bölgesinde sağlık turizmi merkezi haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı da bu gelişmelere hızla ayak uyduruyor hatta öncü oluyor sağlık turizminin ülkemizde gelişmesini sağlıyor. Dış Ticaret Müsteşarlığının Mart 2011 de sağlık turizmine başlattığı yurt dışı tanıtım desteği ile başlayan sağlık turizmi rüzgârı, Başbakanın seçim sürecindeki “dev şehir hastaneleri ulusal ve uluslararası hastalara hizmet verecektir, Ankara başta olmak üzere ülkemiz bölgesinde sağlık turizmi merkezi haline gelecektir” açıklamalarıyla sağlık turizmi fırtınasına dönüşmeye başlamıştı.
Tüm bu gelişmelerden hemen sonra Sağlık Bakanlığı bu yasal düzenlemeler ile sağlık turizmine tam sahip çıkmış, adeta bu açıklamalara cevap vermiştir.
Artık sağlık turizmi ile ilgili yatırımlar ve çalışmalar özel sektörün becerisi ve maharetine kalmıştır. Görülen şu ki; bundan sonra sağlık turizminde kamu, özel sektör ve sivil toplum işbirliği daha da önem kazanacaktır.
Feyzullah AKBEN
Sağlık Turizmi Derneği Genel Başkan Yard.